Followers

Sunday, November 10, 2013

kembali jauh....

assalamualaikum...
what a miracle...ritu my hunnybunny xdpt buka and suddenly i make my new blog...and today bila nak update new post....see...im here..hahaha...
entry today kembali jauh..hahaha
aiiyaaakkk...
seminggu duduk dekat2 ni xpernah pun nak hargai..
asyik marah je katanya...
huhuhu
maafkan saya....sikap panas baran sepanjang masa...
apa2 pun....
pesanan untuk si dia yang kembali jauh...
jangan pernah putus asa...dalam hidup kita ni banyak pancaroba...bila awak putus harapan, saya lg putus harapan...
jangan pernah mintak saya pergi...itu mungkin doa yang semakin hari dikatakan akan menjadi kenyataan...
mmg kalau ada jodoh ada, tp...ntah la....hmmm...
apa2 pun doa usaha dan tawakal itu penting....
saya sentiasa mengharapkan yang terbaik...
aissshhh...dah macam sorat chenta plak kan aku ase ni..kakaka...
btw....life must go on.....
will miss u!!!!
>_<

Wednesday, July 17, 2013

malas~

assalamualaikum...
terasa lama sudah x update ini blog kan?
hahaha...pehal la aku punya bahasa ni?isk3...
hurmmm...
16hb ritu result x profesional kuar...alhamdullilah semua lepas...
macam bulan jatuh keriba pun ada..yela..sebelum ni xpernah study betul2 kan...last sem baru study..hahaha
tp nyesal mmg menyelubungi diri ni la kan..
hurmm..
then skg nie nak sumbung study, ttba diri ni rajin plak nak update blog..isk3...
dugaan tul study ni...1 bab pun xlepas lg ni..haa..gena?isk3...
sejak balik bercuti ni..hidup aku jd malas yang teramat sangat..
jiwa teresa kosong...
hati terasa sepi...
hummm..
tp kena paham...kita ada Dia...mohon pada Dia...
tp still kadang2 kita terpesong...
hidup jadi kosong...
sekali lagi....
pape pun MALAS~

tata~

Thursday, July 4, 2013

Hidup~

Assalamualaikum....
Dah lama rasanya x berkarya dalam blog ni kan...
Pape pun...sgt rindu.....
Tp hari ini terasa macam nak bercerita tentang hidup...
Bukann hidup aku tp hidup pasal sesiapa saja yg mungkin pernah atau tidak atau bakal mengalaminya...
Dalam hidup kita kita sentiasa inginkan yang terbaik...
Xpernah kita ingin kan yang x terbaik...
Tapi kita harus ingat...
Dalam hidup kita ni xsemua yang kita nak akan kita dapat..
Xsemua yg kita buat dah sehabis baik akan kita dapat...
Kadang2 kita rasa macam dah habis daya yg terbaik..tp kita tetap xdapat apa2..
Mungkin itu semua dah takdir Allah...
Dalam hidup kita ni kan ada qada dan qadar Nya...
Dia yang menentukan segalanya...
Usaha dari diri kita sendiri, tp setiap yang terjadi dari ketentuan Dia...
Kita manusia hanya mampu berdoa dan tawakal selepas apa yg kita buat...
Mungkin dulu aku xpernah terfikir pasal ni semua,
Tp akhirnya diri ni terbuka...
Bukan sebab sesiapa, bukan sebab seseorg...tp sebab diri kita sendiri...
Xperlu kita berubah kerana seseorg kerana jika kita berubah kerana seseorg, belum tentu akan kekal melainkan kita berubah kerana Dia..Allah S.W.T....
Aku hanya manusia yang lemah...xbermaya...xpunya kudrat melainkan kekuatan dariNya...
Kadang2 kita kena fikir, kita kehilangan cinta manusia kerana kita terlalu cintakan manusia tetapi tidak pada Dia...
Tp kita akan kembali cinta akan Dia apabila kita kehilangan cinta....magic bukan?
Manusia mudah lupa,alpa bila kita xdiberi kesedaran....namun insaf itu hanya seketika...bukan selamanya....
Cukuplah bermadah..rakan2 pun ingin beradu...gudnight world....insyaAllah kita jumpa lagi...aamiin...

Monday, April 29, 2013

dont think bout urself only

assalamualaikum~
today...dah masuk mggu ke-3 aku dkt kelantan nie...hmm...
mcm2 cerita sedih ada...
banyak la..
kawan lupa kawan, kawan makan kawan, kawan...mcm2 ada dengan kawan...
time ni kita baru kenal mana kawan time susah n mana kawan hanya suka time kita senang?
hahaha...manusai beb!
gua rini mmg nak lauhkan setiap yang terbuku di jiwa..tp gua tapis...agar ada hati x terluka..
biar hati kita terluka, tp jgn org...sbb bila kita mati nti, xpyh mintak maaf dkt org yg kita dah lukakan hati tu..
btw, satu benda yang aku x berkenan..
if korang dah sama2, jangan la tinggal org tu walaupun org tu nyusahkan korg...
sepanjang aku dekat sini banyak aku belajar..
bila kita lg sakit hati dengan seseorg...
sepanjang masa kita xleh nak eppy..sedeyh kan?
so just be happy walaupun hati ko dah ase mcm xleh nak happy dah...n dat time ko akan show off ko punya muka paling celaka....serious!!shitt face!!!
rini gua punya bahasa kasar, peribadi gua yg buruk jelas terpampar....
hakikatnya ramai memerhati kita tanpa kita sedar..walaupun kita jalan pun org tgk...
hmmmm..
lagi bnyk gua berleter lg banyak dosa...
so...chaw dulu!!!
assalamualaikum~

Saturday, March 30, 2013

bila jauh?

assalamualaientry hari ini berkenaan bila jauh..
nape bila jauh?
sbb nye..bila jauh, baru kita sedar bertapa berharganya insan yang selama nie sentiasa dekat sisi kita..
yela, bila depan mata, itu xkena, ini xkena...bila dah jauh2..haa...bru tahu..apa itu kasih, apa itu syg n apa itu cinta n last but not least...rindu~
skg nie mmg xjauh lg...still dkt..jauh2 2 3 hari ok lagi..pas ni..haa...sebulan,2 bulan..aiigo....
kalau parents jgn ckp la...semggu sekali kalau xde kje aku balik..nie pun dah book siap2 dgn mak n abah..2mggu skali ku pulang..kakakaa...bankrup abahku...isk3..
btw, ku harap bila jauh nie banyak kebaikan akan hadir berbanding keburukkan..bukan apa,skali skala berjauhan itu bagus untuk memelihai peribadi...
n thanx to him jgk coz bg benda yg sgt berharga..walaupun aku bising ckp mahal...isk3....
mekasih ye buah hati...
setakat nie dulu kut..buhsan sbb dlm sepital..isk3...
Assalamualaikum...>_<

saya bukan seorg wanita yang sempurna, tapi awak telah menyempurnakannya...
InsyaAllah....

Friday, February 15, 2013

Dalam hidup ada suka duka...

Assalamualaikum...
Hari ini,hari sabtu bersamaan dengan 16/2/2013..
Time goes fast...hmm....
Boleh x kalau aku kata dalam hidup ni bnyk penyesalan?
Mcm2 nak nyesal....xhargai itu,ini dan mcm2 la...xsyukur la...hmm
Kalau ikutkan mengeluh pn xbaikkan....
Tp ntah la...susah nk digambarkan apa yang aku rasa skg...
Rasa mcm diri nie xdpt bagi yg terbaik buat mak n abah....
Rasa mcm diri ni selalu lukakan diaorg....
Adik mintak maaf....
Saya mintak maaf....
1 masalah dalam diri adalah apabila diri xdpt terima kenyataan n at the same time family yg plg kita syg,mak n abah just ignoring it...kecewa??xpayah ckp la...mcm dah x bleh nk buang...
Rasa mcm nak pergi jauh2...
Rasa mcm.......ya Allah....berdosanya hambamu ini....
Nak prove??mmg nak prove....
Tp kadang2 kita perlukan org yg dpt support kita....
N bila org yg kita harap utk support kita x mampu nak bg semua tu...kecewa lg sekali....kecawa yg teramat sgt smpi terasa mcm....u not in my shoes!!!bukan simpati yg aku mintak.... tp empati...(betul ntah ejanya)....
Mungkin banyak khilaf yg aku dah buat dulu sampai semua nie jadi...mungkin.....hanya Allah saja yg tahu..
Hidup nie walaupun org nampak kita happy mcm mana pun,tp duka tetap ada....kdg2 duka n luka yg simpan tu lg teruk dari happy yg ditunjuk...
Kita x tahu hidup org tu mcmna walaupun kita tahu kisah dia...sekadar nyatakan "aku tahu mcmna rasa" itu x cukup...kdg2 xcukup utk paham jiwa seseorg.....
Aku bukan yg terbaik walaupun ingin jd yg terbaik.....
Seseorg itu xdpt nak berubah menjadi seperti yg kita inginkan kerana dia adalah dia...dia tahu diri dia....tp...........;'(
Tp kita ttp ingin dia seperti yg kita ingini?adakah hipokritnya kita???
Kelu......tp terfikir..itulah jawapannya...

Noktah untuk kali ini......mengharapkan yg terbaik walaupun kdg2 aku kecundang untuk bangun.....

p/s: tiada kena mengena yg masih hidup ataupun yg telah meninggal dunia.....

Saturday, February 9, 2013

Manusia oh manusia...

Assalamualaikum..mula2 izinkan aku nak ucap selamat tahun bru cina utk semua yg menyambutnya...>_<
Post rini, manusia??sebb mmg kita manusia yg penuh dengan sandiwaranya...
Kalau nak ikutkan dan 2 mgu after treatment..nampak luaran mcm ada improvement..to hakikatnya hanya Allah shaja yg tahu....kenapa manusia ni pelik sgt??dengki je guna cara kotor...cuba kalau dah dengki dgn org tu buat benda lain...jgn guna benda yg Allah laknat bleh x??aku x pernah terfikir,xpernah terlintas yg aku pun akan terkena sama mcm akk aku...apa yg plg menakutkan n worse adalah aku kena lbh lama dari dia...sad kan?since umur 19thn....kdg2 ase org tu xde hati perut..bdk nie yg x punya apa2,yg xde sape2 ni untuk dia guna2 kan sampai mcm nie skali??ada apa pd aku ygndia sggp nak buat semua nie??~cukup merintih~
Mula2 mmg aku xdpt terima kenyataan...luaran nmpk sihat,dlmn dah teruk...and dr msa ke masa makin teruk...n skg pn teruk jgk...rasanya dah merebak ke tmpt lain....hmmm....
Masih banyak yg aku nk lakukan utk parents aku...waktu jd tu aku pk 1 je...sian abah n mak...lepas sorg,sorg....luluh hati aku..xsggp nk tgk mak n abah sedeyh lagi mcm dlu..ckup sekali...tp....
Kdg2 kita alpa...leka dgn nikmat dunia...bila dah terhantuk bru terngadah..nah!!ini yg terjadi..dan akhirnya kita kembali kepadaNya jua...
Mungkin banyak kesilapan yg ak dah lakukan...aku hanya mampu berdoa moga cpt sembuh dan org tu insaf...xnak mntk sesuatu yg lain..cuma dia insaf...
Sampai skg nk jejak kaki kuar rumah terasa takut sgt....terasa mcm2 sgt...ntah..xdpt digambarkan perasaan aku ni...
Aku sampai terasa mcm patah semangat dan redha shja apa yg jd...hlg semngat utk teruskan hidp...melingkar atas katil,xlalu mkn....sungguh!!aku lemah...aku xsekuat dulu....
Apa yg aku skg,aku kena kuat..aku perlu teruskan hdp ni demi mak n abah..sapa nak jga mak n abah kalau ak xde?sapa yg nak ptg kuku mak kalau aku xdak?sebak!adik cba kuat ye mak...abah....anak mak ni kan kuat...xpenah takut...adik nak bwak mak n abah p umrah sesama yer...mak xdaya pegi haji dgn abah ritu...sbb keadaan mak yg xmengizinkan....insyaAllah kita kesana....
Buat si dia~saya thu sjk nie awak bnyk sbr dgn saya...awak bg smngt tuk sya teruskan...sya tahu awk pn ada mslh..sya harap abah cpt sembuh...saya nak parents kita dpt tgk kita nti...insyaAllah jika umur sya pjg...n jika sya sembuh sepenuhnya....saya xnak saya susahkan awk nti....
Cukuplah ngis pepagi raya cina nie kan..happy chinese new year again...>_<

Saturday, January 19, 2013

memories~

assalamualaikum...
hye2...dah pagi kan...btq, aku blum asa nak tido dgn my prince lg..hehee..
dah lama asanya x menaip blog nie...n now im listening to cinta bersatu sambil idea mengalir bagaikan air yang tiada penghujungnya!
tetiba tadi tergoogle nama sendiri...addooiii!!memories lama mai balik...
n at dat moment baru aku sedar, banyak rupanya pic aku yang org bleh tgk...in fb mmg dah hide dah yg mana perlu..just for the person that i know jer..but others, rupanya ada dlm myspace,hi5 n tagged!
funny giler ase bila dulu diri ni main redah buat jer segala bagai social networking yg ada kan?hurmm!shame3!!
then tadi baru la kalut nak cari password for that site untuk mendelete all my pictures and my account..hmm!
banyak memory yang ada selama nie..pahit manis n sebagainya...
dulu tanpa rasa segan silu letak jer pic dengan pakwe kan..nk show off la katanya yg kita ada bf!but now baru sedar...kalau sampai ke jinjang pelamin xpe jgk...nie x!!lg pun pk2 balik...biar kita dgn dia jer yg ada memory tu untuk dilihat berbanding org lain yg melihat...dulu x pernah ase malu ke mende ke, skg baru rasa...hmm!need to change a lot!im serious!
skg nie mungkin sebab dah dewasa, dah nak masuk 23 dah pun cik kak!ish3!tua rupanya..ekeke...n ramai member2 dah nk kwen n dah kawen...hahaha...xpernah terlintas dalam kepala otak nie kawan yg dulu main time kecik, beljar time u sama2..bila g umah bujang masak sama2 dah kawen!hmmm!itu namanya jodoh...time nie la asenye perlu kita pk dlm2...xguna cinta bagai nak rak kalau xkekal selamanya...n skg ase nyesal plak...yela..kalau la dlu x gatal2 nk cinta monyet!mesti skg dah further study tmpt lain...hmmm!itulah namanya ketentuan Illahi...semua yg terjadi ada hikmahnya...hanya kita dapat mengubah apa yang akan datang jika kita sedar dari awal akan kekhilafan diri kita nie....
tp untuk aku..mmg tgh bercinta...pape pun habiskan study dlu...kejar masa depan masing2!bnyk lg nk kena baiki diri ini...hmm!shame on me!and skg pun kalau nk kwen pun aku pk, xpuas lg nk berbakti kat mak n abah...yela..abah dah bnyak berkorban...mak pun apa kurangnya....
yang dah kawen xpela..dah keje..at least duit sendiri ada untuk bg dkt parents...aku nie...at least 2thn or 1thn keje kut...nk hbs kan all my money for my parents..niat hati nak bawak mak g umrah...yela..haji mak xdpt pegi dgn abah,so nk g umrah dengan mak..insyaAllah...
i think tu jer kut bout memories...hmm!!need to change myself for the better generation....
btw, b4 terlupa about issue "listen" n politics, kita semua dah besar untuk menilai yang mana baik mana buruk...xsemua yg bruk tu buruk, n xsemua yg baik tu baik...kita bukan malikat or rasullulah...kita hanya hamba Allah yang menumpang di muka bumiNya...xperlu kita nk bertelagah..baik bersatu...faedah nya banyak dri kita berkelahi bertegang lehe sesama umat islam...think about islam n insyaAllah, we be in peace!!
Asslamualaiku....
"muhasabah diri untuk berubah kerana muhasabh dapat menyedarkan kita...insyaAllah".

nukilan!
seindah kata~

Membuat nasi lemak!!

Belajar membuat nasi lemak~
Caranya adalah:
1-nasi 4 kepoi
2-santan rm3
3-halia skit
4-kayu manis 1/2
5-lada hitam
6-daun pandai 3 helai..
Kuahnya macam biasa la..ikut yg kita suka sambalnya yg mcm mana..hehehe
Keja masa cuti dgn keluarga..>_<
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

cinta bersatu~